www.setup.sforum.biz

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular

» VIA Hyperion Pro 5.24A
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:43 pm tarafından Admin

» Nvidia GeForce Driver 258.96 XP
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:39 pm tarafından Admin

» Nvidia GeForce Driver 258.96 Vista-Win7
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:36 pm tarafından Admin

» Java Runtime Environment 1.6.0.21
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:34 pm tarafından Admin

» IntelliType Pro 7
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:32 pm tarafından Admin

» IntelliPoint 7
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:21 pm tarafından Admin

» Intel Chipset 9.0.0.1008
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 8:10 pm tarafından Admin

» Intel Chipset 8.3.1.1009
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 7:55 pm tarafından Admin

» DirectX 9.0 (Haziran 2010)
ENZİMLER I_icon_minitimeCuma Ekim 15, 2010 7:53 pm tarafından Admin

Günlük Burç

Günlük Burç

Kardeş Siteler

bedava forum
ENZİMLER Banner10

    ENZİMLER

    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 358
    Points : 6186
    Kayıt tarihi : 29/09/10
    Yaş : 31

    ENZİMLER Empty ENZİMLER

    Mesaj tarafından Admin Ptsi Ekim 04, 2010 8:04 pm


    ENZİMLER

    Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre
    Daha hızlı
    Düşük ısıda
    Dar PH derecesinde gerçekleşir.
    Hücredeki biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesini sağlayan biyolojik katalizör olan enzimlerdir.
    Enzimlerin görevleri
    Reaksiyon hızının canlı için yeterli olması
    Reaksiyonun başlaması için gerekli aktivasyon enerjisinin düşürülmesi
    Reaksiyon oluşurken açığa çıkan enerjinin canlıya zarar vermeyecek düzeyde tutulması
    Enzim çeşitleri
    Basit enzimler : Sadece proteinden oluşmuş enzimler . ÖRN: Bütün sindirim enzimleri , üreaz
    Bileşik enzimler : Protein olan esas kısım ve protein olmayan organik veya inorganik yardımcı kısımlardan meydana gelir.
    Protein kısım : Apoenzim
    Yardımcı kısım :
    Organik ise koenzim(vitaminler)
    İnorganik ise kofaktör(Ca,K,Na) Apoenzimle koenzim (kofaktör) ‘in oluşturduğu yapıya holo enzim denir.
    ENZİMLERİN ÖZELLİKLERİ
    Her enzim özel bir substratı etkiler.
    Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır.
    Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır.
    Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.
    Her hücre kendi enzimini kendi üretir.
    Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır.
    Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar.
    Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar.
    Enzimler hücre dışında da etkendirler.
    Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar.
    Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür.
    Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5
    Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir.
    Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar.
    Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir.
    HCL
    ÖRN : Pepsinojen -------------- Pepsin
    Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir.
    Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir.
    ENZİMATİK REAKSİYONLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
    ISI
    Düşük Isı : Kinetik enerji azalır. Reaksiyon yavaşlar.Dönüşümlüdür.
    Yüksek Isı : Enzimlerin protein olan yapısını bozar.Dönüşümsüzdür.
    PH
    Asitler ve bazlar enzimlerin hızını yavaşlatır. Enzimlerin en etkin olduğu PH değeri 7 dir
    Enzimin yapısını bozarlar.
    Substratın yapısını bozarlar.
    Enzim koenzimin (kofaktör) ayrışmasına neden olurlar.
    Enzimle substrat arasına girerek birleşmeye engel olurlar
    Ancak bazı enzimler farklı PH derecesinde aktif olurlar.
    ÖRN : Pepsin ------------- PH = 2
    Tripsin --------------PH = 8,5 gibi
    ENZİM MİKTARI
    Belli oranda substrat bulunan ortama enzim ilave edildikçe reaksiyon hızlanır ve en hızlı noktada substrat bitince reaksiyon durur.
    SUBSTRAT MİKTARI
    Enzim miktarı sabit tutulup substrat miktarı arttırıldıkça reaksiyon hızlanır. Enzimlerin doygunluk anından sonra belirli hızla devam eder ve biter.
    SUBSTRAT YÜZEYİ
    Enzimler substrata dış yüzeyden etki ederler yüzey arttıkça enzim etkinliği artar.
    Not: Enzim miktarıda artarsa
    AKTİVATÖR VE İNTİBİTÖR
    AktivatörlerVitamin,hormon,safra tuzu vb)
    İnhibitörlerAğır iyonlar,toksinler,zehir vb)


      Forum Saati Cuma Eyl. 20, 2024 1:20 am